Dashboards voor de zorg

Depositphotos 207630692 L

Grip op prestaties voor de zorg

De zorgsector is enorm gedifferentieerd. Van ziekenhuizen tot huisartsen en van verpleeghuizen tot gehandicaptenzorg. Maar in een ding zij ze gelijk: ze beschikken over enorm veel data. Vaak is deze data verspreid over meerdere systemen of verschillende vestigingen en niet eenvoudig om te zetten in goede stuurinformatie. Dat kan een extra hobbel geven bij het leveren van de juiste zorg op het juiste moment of het maken van de juiste (beleids)keuzes. Business intelligence is de oplossing om op elk moment te gaan beschikken over de juiste stuurinformatie. Dit wordt bereikt door enerzijds gestructureerd data te verzamelen passend bij de informatiebehoefte en anderzijds de organisatie in te richten op een goed gebruik van de dan beschikbare informatie. 

Naar een integraal en gedeeld beeld

Bij veel grote organisaties in de zorgsector bevindt de benodigde informatie zich in verschillende systemen of zelfs deels in spreadsheets. Het verkrijgen van inzicht beperkt zich dan vaak tot het samenbrengen van de versnipperde data in plaats van dat de organisatie bezig is met het analyseren en interpreteren van de data. Met de inzet van business intelligence zorgt Blue-Mountain voor één centrale datawaarheid zodat de discussies niet meer gaan over de kwaliteit van de data, maar juist over de met behulp van betrouwbare en actuele data verkregen inzichten. Zo beschikt een controller bijvoorbeeld elke dag over een integraal financieel inzicht van de verschillende afdelingen van de zorgorganisatie en zijn de prestaties op het gebied van zorgkwaliteit zowel per afdeling als voor de gehele zorgorganisatie continue inzichtelijk. Blue-Mountain is in staat om data uit verschillende bronnen te ontsluiten en te publiceren in dashboards en rapportages. Daarmee komt informatie beschikbaar waarmee integraal gestuurd kan worden op bijvoorbeeld het voortdurend meten van de geleverde zorg en de kwaliteit daarvan.

De voordelen van BI voor in de zorg:

 1. Real-time inzicht in prestaties BI biedt zorgorganisaties een compleet, real-time overzicht van hun prestaties zoals bijvoorbeeld inzake de effectiviteit van de geleverde zorg en de door cliënten ervaren zorgkwaliteit. Daarmee is er een informatie-omgeving waarmee stakeholders transparant gerapporteerd kunnen worden.
 2. Verbetering van de besluitvorming BI biBI biedt het gereedschap en de inzichten om weloverwogen, objectief onderbouwde beslissingen te nemen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de inzet van middelen, het aannemen en opleiden van personeel of het wijzigen van dienstverlening op basis van ervaringen van medewerkers en cliënten.
 3. Doen van voorspellingen BI kan zorgorganisaties helpen om toekomstige problemen te voorspellen om hier vervolgens acties of nieuw beleid op te baseren. Zo kan bijvoorbeeld op basis van een inzicht in de komende uitstroom van personeel beleid geformuleerd worden om tijdig nieuw personeel te werven.

Dashboards voor in de zorg

Alle dashboards voor zorginstellingen op een rijtje:

Zorg specifiek 

Zorgkwaliteit
Cliënteninformatie
Cliëntentevredenheid
Medewerkerstevredenheid
Middelenbenutting
Consultrapportage
Huisartsenspoedpost
Planning en bezetting

Financieel

Spendanalyse
Financiën (Grootboek)
Incasso
Crediteuren

Overig

Strategisch dashboard
HRM
Datakwaliteit  
Personeelsontwikkelling
Mijlpalen

Standaard dashboards met ruimte voor maatwerk

Bij Blue-Mountain bieden we een groot aantal standaard dashboards waarmee we elke organisatie snel op weg kunnen helpen. Maar meer dan 15 jaar ervaring in de business intelligence heeft ons geleerd dat elke organisatie zijn eigen informatiebehoefte heeft. Zo zal voor een vastgoed organisatie in het Noorden van het land aardbevingsinformatie heel relevant zijn, terwijl daar in het zuiden geen behoefte aan is. Ook wanneer een organisatie meer data gedreven wordt en managers meer gaan sturen op basis van dashboards, zien we dat er vaak een meer specifieke informatiebehoefte ontstaan.

Voor Blue-Mountain is de waarde die een organisatie uit haar dashboards haal leidend. Voldoet een standaard dashboard (net) niet aan de informatiebehoefte, dan passen we deze aan zodat een organisatie optimaal kan sturen en analyseren. Ook het realiseren van dashboards voor geheel nieuwe onderwerpen is voor ons bijna dagelijkse kost.

Platformen

QlikSense & Power BI

Blue-Mountain biedt haar oplossingen op basis van de BI-platformen van Qlik en Microsoft. Beide met hun eigen sterke punten. Graag gaan we het gesprek aan te bepalen welk platform het beste past bij jouw organisatie. Wil je meer informatie over de platformen? Klik dan hiernaast op de logo's. 

 • PowerBI

  De data visualisatie oplossing van Microsoft die optimaal integreert met uw de overige Microsoft oplossingen. 

  Meer informatie
 • Qlik

  De oplossing voor uitgebreide, interactieve visualisaties met een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid.

  Meer informatie

Waarom Blue-Mountain

Blue-Mountain ondersteunt zorginstellingen in het beter (be)sturen met behulp van business intelligence. We zijn gespecialiseerd in het werkend krijgen van BI binnen zowel kleine als grote organisaties. Hierbij hebben we niet alleen aandacht voor de techniek, maar juist ook voor wat wij 'de zachte kant' noemen. Met onze aandacht voor onder andere BI adoptie zorgen wij ervoor dat de dashboards op een goede wijze in gebruik worden genomen en direct van meerwaarde zijn voor de organisatie.

Schrijf je in voor een gratis webinar!

We organiseren regelmatig webinars waarbij we je in een half uurtje meenemen in onze oplossingen voor de zorg. Wil je zo'n webinar bijwonen? Laat dan hiernaast je e-mail adres achter. We laten je dan zo snel mogelijk weten wanneer het volgende webinar zal plaatsvinden. 

Wij gebruiken cookies.