De valkuil bij datagedreven werken

Mindfulness Beginners Opgepast 1024X768

Stap niet in die valkuil. Veel organisaties willen (meer) datagedreven werken. Een prachtig business intelligence systeem wordt aangeschaft en zelfs een team met dataspecialisten wordt opgetuigd. En toch zijn daarna de resultaten onbevredigend: de organisatie gebruikt het BI-systeem nog steeds weinig en de waarde ervan voor de business wordt betwijfeld. Vaak ontstaan er dan discussies over de kosten van het systeem en het datateam en is het oppassen geblazen dat de organisatie niet teruggeworpen wordt op haar oude informatiepatronen.

Dat is een klassiek geval van in de valkuil stappen onderweg naar de datagedreven organisatie. Goede bedoelingen, goed systeem en een goed team dat met het systeem om kan gaan. De grote misser waardoor het niet werkt, is echter het gebrek aan verbinding met de business van de organisatie waardoor het Bi-systeem en het datateam onvoldoende waarde genereren voor diezelfde business. De business wil immers met het nieuwe BI-systeem betere analyses kunnen uitvoeren en slimmere en snellere beslissingen kunnen nemen. Zorg er voor dat het BI-systeem voor de business niet alleen een middel is om verantwoording af te moeten leggen aan een hoger echelon. Hoe belangrijk ook, daar zit niet de drijvende kracht die nodig is om datagedreven te gaan werken.

Klein beginnen

Datagedreven worden begint met bescheiden doelen. Stapje voor stapje is ook hier beter dan een te groots opgezet project en in één keer alles anders willen doen. Het beginpunt van datagedreven werken is een goede verbinding tussen de business van de organisatie en het BI-systeem. Als de business de waarde ziet van het werken met data als belangrijk middel, dat doen zij als ze hun werk beter kunnen doen, zal vanzelf de behoefte groeien om processen nog meer in te richten vanuit een goede dataverzameling. Van daaruit is een verdere groei in fasen in te zetten waarbij de organisatie uiteindelijk met hulp van data in control komt op haar doelrealisatie. Laat daarbij het management van de core-business flinke invloed hebben op hoe het BI-systeem en het datamanagementsysteem zich verder gaan ontwikkelen. Zo voorkom je dat de datagedreven organisatie slechts in een hoekje aanwezig is en het speeltje wordt van een groep specialisten waarvan de rest van de organisatie zich afvraagt wat zij aan waarde genereren.

Het beginpunt van datagedreven werken is een goede verbinding tussen de business van de organisatie en het BI-systeem

Meer weten? Neem contact op met Ed Stekelenburg Ed Stekelenburg

Wij gebruiken cookies.