Kostenontwikkeling reparatieverzoeken

Header Loodgieterij

In onze rubriek ‘data weetjes’ duiken we elk kwartaal in de data van onze klanten  om nieuwe inzichten te verkrijgen, vragen te beantwoorden of een onderzoek te doen. Ons nieuwste data weetje gaat over de kostenontwikkeling van reparatieverzoeken tegen de achtergrond van een hoge inflatie en sterke prijsstijgingen. Zien we deze invloeden terug in de kosten van reparatieverzoeken? Lees hieronder verder voor het antwoord op deze vraag.

Met data weet je meer. Dit keer hebben wij een klein onderzoek uitgevoerd naar de kostenontwikkeling van de afhandeling van reparatieverzoeken bij woningcorporaties. Dit is interessant omdat we nu te maken hebben met een hoge inflatie en sterke prijsstijgingen, van energie tot aan ons dagelijks brood. Maar ook de lonen stijgen net als de kosten van bouwmaterialen. Dat maakt de vraag legitiem of woningcorporaties  te maken hebben met een stijging van de kosten voor reparatieonderzoeken.  

Wat laat het onderzoekje zien:

  • De gemiddelde reparatiekosten lopen op, met name vanaf eind 2021.
  • De stijging is wel iets lager dan de gemiddelde prijsindex (die een sterke stijging laat zien).
  • Maar sinds het begin van de oorlog in Oekraïne stijgen de gemiddelde kosten van de reparatieverzoeken nog sneller en komen in de buurt van de snel oplopende prijsindex.

Het onderzoek is te beperkt om er harde conclusies aan te verbinden. Maar het lijkt er op dat woningcorporaties in 2022 en wellicht ook daarna, rekening moeten houden met hogere kosten voor de afhandeling van reparatieverzoeken. Hogere lonen van aannemerspersoneel en hogere prijzen voor allerhande bouwmaterialen zullen daar de bron van zijn.

Wij gebruiken cookies.