Depositphotos 247289382 L

Stijging in huursachterstanden naar aanleiding van prijsstijgingen


In onze rubriek ‘data weetjes’ duiken we elk kwartaal in de data van onze klanten  om nieuwe inzichten te verkrijgen, vragen te beantwoorden of een onderzoek te doen. Ons nieuwste data weetje gaat over de huurachterstanden door de hoge inflatie en sterke prijsstijgingen. Zien we een stijging in de huurachterstanden? Lees verder voor het antwoord op deze vraag.

Nu we in 2022 te maken hebben met een zeer hoge inflatie, mede door de hoge energie- en voedselprijzen, hebben wij de data van vier woningcorporaties bezien of er momenteel ook sprake is van stijgende huurachterstanden.

Als we de huurachterstanden waarmee de vier woningcorporaties in januari van dit jaar te maken hadden op een index van 100 zetten, dan zijn de huurachterstanden anno nu gemiddeld met 14% gestegen! Bij één van de woningcorporaties zelfs met iets meer dan 25%. Ons onderzoek is natuurlijk te beperkt van omvang om er conclusies aan te verbinden en ook hebben we niet onderzocht wat de oorzaak van deze stijging is. Maar het is natuurlijk niet ondenkbaar dat de hoge inflatie en vooral de hoge energie- en voedselprijzen, huurders van woningcorporaties hard raken in de portemonnee. Met de komende steun vanuit de overheid om de hoge energieprijzen te compenseren, kan wellicht de stijging van de huurachterstanden afzwakken. Zeker is dat niet. Voor woningcorporaties wellicht reden om naar aanvullend beleid te zoeken. Bijvoorbeeld op het gebied van betalingsregelingen al beseffen we dat daarmee de huurachterstand niet kleiner zal worden. Mogelijk kunnen andere instanties hulp aan huurders bieden. Onze cijfers geven aan dat er alle reden is voor extra aandacht.

Download hier het gratis e-book

Download hier het gratis e-book

Ed Stekelenburg, Managing Director van Blue-Mountain, schreef een boekje vol handige tips speciaal voor woningcorporaties om de grip op deelprestaties te verbeteren door data in te zetten. Download gratis dit boek en maak gelijk gebruik van alle tips en tricks!

Wij gebruiken cookies.